Forskning gjør en forskjell

Brystkreftforskning er en suksesshistorie som gir stort håp for fremtiden, men vi er ikke i mål enda.

To kvinner med bar overkropp sitter på hver sin krakk. Kvinnene har operasjonsarr etter brystkreft behandling.

Tenk å få beskjed om at du har fått brystkreft. I løpet av et øyeblikk blir livet og hverdagen snudd på hodet. Hva nå? Du står foran en krevende behandling, og sykdommen tar tid og plass som pleide å tilhøre deg og menneskene du er glad i. 

Takket være forskning kan flere få livet og hverdagen tilbake.

Mer presis kirurgi gjør at ni av ti brystkreftrammede med små svulster slipper å fjerne brystet.

For bare noen tiår siden måtte de fleste fjerne hele brystet og vel så det. Mange fikk kroniske smerter, hevelser og problemer med å bevege arm og skulder.  

–Forskning har løftet brystkreftbehandlingen til et helt nytt nivå. Å få brystkreft i dag betyr noe ganske annet enn før. De fysiske inngrepene er mindre, og kvinnene har færre plager i etterkant, sier Kreftforeningens generalsekretær, Ingrid Stenstadvold Ross. 

Med brystbevarende kirurgi fjernes kun svulsten, mens resten av brystet bevares. Etter operasjonen får pasienten strålebehandling. Dette gir minst like gode resultater for overlevelse og tilbakefall som når hele brystet fjernes.  

–Å bevare brystet er også viktig for selvfølelsen og den mentale helsen. Det rapporterer kvinnene selv, sier Ross. 

Enorme fremskritt 

I dag overlever ni av ti brystkreft, og det er mindre bivirkninger enn tidligere. Utviklingen er et resultat av screening, mer nøyaktig diagnostikk og bedre behandling. 

–Vi ser en revolusjon innen kreftbehandling. Den blir i økende grad skreddersydd for den enkelte pasient, og stadig flere får skånsom behandling som reduserer risikoen for senskader. Brystbevarende kirurgi er et eksempel på det, sier styreleder i Brystkreftforeningen, Astrid Langeby Kolbekk. 

I løpet av 25 år har Rosa sløyfe-aksjonen bidratt med 465 millioner kroner til brystkreftsaken. I hele oktober jobber Brystkreftforeningen og Kreftforeningen sammen for videre forskning og økt kunnskap om sykdommen. 

Tre kvinner står på et medisinsk rom med en mammografimaskin; en har på seg en medisinsk kjole, og de to andre er kledd i profesjonelle antrekk, muligens diskuterer prosedyren.

Ikke i mål 

Fremdeles dør 600 kvinner av brystkreft hvert år, mange lever med spredning, får tilbakefall og sliter med senskader. 

–Fremtiden er fortsatt usikker for de med de mest alvorlige formene for brystkreft. Vi trenger flere innovative og målrettede behandlinger, så flere kan få livet sitt tilbake, sier Kolbekk. 

Ved å støtte Rosa sløyfe-aksjonen bidrar du til livsviktig forskning på brystkreft. Forskning som fører til tidlig oppdagelse, bedre diagnostisering og mer målrettet behandling. Forskning som bidrar til at flere kan få livet og hverdagen raskere tilbake. 

Hvor mye forskning har Rosa sløyfe bidratt til?  

Forskningsmidlene fra Rosa sløyfe-aksjonen går til livsviktig forskning på brystkreft slik at flere kan overleve og at flere får best mulig livskvalitet etter brystkreft-behandling. Etter hver aksjon lyses det ut forskningsmidler til brystkreftforskning. De siste årene har midlene fra aksjonen støttet 3-6 forskningsprosjekter hvert år.    

Du kan lese mer om hva pengene har gått til og om de ulike prosjektene som har fått tildelt midler fra aksjonen.

Om brystkreft

Brystkreft er den klart hyppigste kreftformen hos kvinner og rammer flere enn 4000 kvinner i Norge hvert år.

Dette går pengene til

Se hvilke prosjekter som har fått tildelt forskningsmidler fra Rosa sløyfe-aksjonen, fra 2011 og frem til i dag.

Var dette nyttig?